SEBZELİ DİYET MAKARNA
Yarım paket kepekli makarna
200 gr brokoli
2 adet taze soğan
Yarım bardak bezelye
100 gr havuç
1 adet diş sarımsak
Makarnayı haşlayın. Havucu dilimleyin.Brokolinin iri parçalarını bölün. Bezelyelerle birlikte tamamını buharda pişirin.Taze soğanı ince kıyın, sarımsağı kıyın. Haşlanan sebzelerle birlikte hepsini makarnaya katın, servis edin.
DİYET KARNIYARIK
4 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
200 gr. yağsız kıyma
1 çorba kaşığı salça
1 adet sivri biber
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 domates
tuz, karabiber
maydanoz
Patlıcan alacalı soyulur, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir, birkaç yeri bıçakla delinir, 200 derece fırında yumuşayana kadar pişirilir. Kıyma 1 çorba kaşığı sıvıyağda kavrulur, üzerine çok ince kıyılmış soğan ve 1 çay bardağı su eklenir, kapaklı olarak 15 dakika pişirilir, üzerine salça, ince kıyılmış sivri biber, tuz ve karabiber katılır. Bir kaç dakika sonra ateşten alınır. Közlenmiş patlıcan dikey olarak ortadan yarılır, hazırlanan iç paylaştırılır, üzerine domates dilimleri konur. Fırın kabına dizilir, üzerini sıyırmayacak şekilde 1 çay bardağı su eklenir. 200 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.
Gripten uykusuzluğa, sağlam dişlerden güzel bir cilde kadar herşey doğal besinde. İşte size liste...
Vücudun ihtiyacı olan vitaminleri, meyve ve sebzeden almak mümkün. Portakaldaki C vitamini, gribe karşı haplardan daha iyi koruma sağlıyor.
Meyve ve sebze tüketimine dayalı doğal beslenme sağlıklı bir hayatın kapılarını açıyor. Çünkü taze meyve ve sebzeler, bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanser riskini azaltan antioksidan, lif, mineral ve pigmentlerden oluşan fitokimyasalları da içeriyor.
Eğer C vitamini gibi bazı takviyeler alınmazsa, A, D ve E gibi diğer antioksidan vitaminler toksik etki yaratabilir. İşte doğal beslenme yoluyla vücudun alması gereken vitaminler:
A VİTAMİNİ: Bağışıklık sistemi için önemli. Deri, diş ve kemikleri güçlendirir. Ciğer, peynir, balık yağı ve yoğurt gibi besinlerde bulunur.
B6 VİTAMİNİ: Bağışıklık sistemi için yararlı. Cinsiyet hormonlarını dengeler. Ayrıca adet öncesi sendromunu azaltır. Muz, tavuk, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve fırında pişmiş fasulye gibi besinlerde bulunur.
B12 VİTAMİNİ: Despresyonu yatıştırır ve enerji verir. Ciğer, biftek, yumurta, süt gibi besinlerde bulunur.
C VİTAMİNİ: Sağlıklı bir cilt için gereklidir ve bağışıklık sistemine faydalıdır. Vücudun demir tüketimine yardım eder. Çilek, kuşüzümü, biber, portakal, domates, patates ve brokolide bulunur.
KALSİYUM: Güçlü dişler ve kemikler için bire birdir ve kemik erimesinin önüne geçer. Kalp atışlarını da düzenler. Süt, peynir ve yoğurtta bulunur.
D VİTAMİNİ: Güçlü kemikler ve dişler için birebirdir ve kalsiyum tüketimini ayarlar. Uskumru ve sardalye balıkları ile beyaz peynirde bulunur.
E VİTAMİNİ: Sağlıklı bir cilt için gereklidir. Parkinson hastalığının tedavisinde de kullanılır. Ay çiçeği tohumu ve yağında, badem, çamfıstığı, yer fıstığı ve avokadoda bulunur.
FOLİK ASİT: Bebeklerde doğum kusurlarını önler ve kalp krizi riskini azaltır. Ispanak, brokoli, muzda bulunur.
GLUKOSAMİN: Kıkırdağın önemli bir yapıtaşı. Romatizma ve kireçlenmeye karşı bire birdir. Vücut kendisi üretir.